Autoriteedi mõju

May 24th, 2018 Posted by autoriteet, Coaching, juhtimine, koostöö, Võim 0 thoughts on “Autoriteedi mõju”

Psühholoog Stanley Milgram  demonstreeris autoriteedi mõju käitumisele ühes oma 1961.a. eksperimendis. Katsealustel paluti anda elektrilööke inimesele, kes istus teisel pool klaaspaneeli. Nad pidid alustama 15 voldist, siis 30 volti jne kuni surmava doosini – 450 voldini – välja. Tegelikult ei saanud klaasi taga istuv inimene voolu. Seal istus näitleja, mida katsealused ei teadnud. Tulemused olid shokeerivad: kui näitleja valus piinles ja katsealune tahtis katkestada voolu andmist, ütles professor ‘Jätka, eksperiment sõltub sellest.’ Üle poole katsealustest jätkas kuni maksimaalse laenguni välja – puhtalt autoriteedile kuuletudes.

Lennuliinid on võtnud kasutusele Crew Resource Management (CRM) praktika, mis aitab samuti autoriteedi mõjust tingitud võimalikke ohuolukordi vältida. Vanasti oli kapten kuningas, kelle käsklusi ei seatud kahtluse alla. Kui kaaspiloot märkas, et kaptenil jäi midagi märkamata või ta tegi vea, ei julgenud ta kaptenile seda öelda – austusest tema vastu või hirmust. Kui selline käitumine avastati, võtsid pea kõik lennuliinid kasutusele CRMi, mis treenib piloote ja nende meeskonda omavahel kõigest avatult ja kiiresti rääkima. Teisisõnu, nad deprogrammeerivad autoriteedi mõju.

Seega kasulik on endale teadvustada, millal ja kuidas kellegi autoriteet meie käitumist mõjutada võib. Autoriteedist mõjutatuna võime pimesi käsku täita, minna vastuollu oma väärtustega, hirmust halvatuna kaotada ajus juurdepääsu oma teadmistele ja kogemustele vms.

Autoriteedist kirjutan ka juhtimisajakirjas Director, mida saad lugeda siin.

Veel minu mõtteid elu ja töö kohta saad kuulata podcastis, mis on kuulatav muuhulgas siin. Vestlust juhtis Indrek Põldvee, http://hakkametegutsema.ee/

Jaga mõtteid:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *