Valikute paradoks

May 2nd, 2018 Posted by Eesmärgid 0 thoughts on “Valikute paradoks”

Meile meeldib, kui meil on valikuid. Kui meil on liiga palju valikuid, võib see meie elukvaliteedile hoopis hävitavalt mõjuda. Selle nähtuse nimi on valikute paradoks.

Psühholoog Barry Schwartz kirjeldab, miks see nii on. Esiteks, suur valik tekitab meis sisemist halvatust. Selle tõestamiseks pani üks supermarket kauplusesse maitsemiseks 24 erinevat tarretist. Inimesed võisid nii paljusid tarretisi maitsta kui soovisid ning pärast soodushinnaga osta. Järgmisel päeval viisid omanikud läbi sama katse, aga kuue erineva tarretisega. Tulemus? Teisel päeval müüsid nad 10 korda rohkem tarretisi. See pole ka ime – liiga suure valiku puhul muutub otsustamine raskeks ning inimesed jätavad otsuse üldse tegemata. Sama katset korrati erinevate toodetega mitu korda ja tulemus oli alati sama.

Teiseks, suur valik tekitab rahulolematust. Kuidas ma saan kindel olla, et suudan sellest suurest valikust parima valiku teha? Ei suudagi!

Mille üle Sinul on valikute rohkuse tõttu raske otsustada? Elukaaslase valik? Raamat, mida järgmisena lugema hakata? Eriala, mida õppima minna? Mis veel?

Mõtle hoolega läbi, mis on Sulle oluline enne kui hakkad oma valikuid tegema. Valikute võimalusi arvestades ei ole perfektset ostust võimalik teha. Seega õpi armastama ‘häid’ valikuid – hea on parem kui perfektne.

Mõtted raamatust ‘The Art of Thinking Clearly’, Rolf Dobelli

 

Minu mõtteid elu ja töö kohta saad kuulata podcastis, mis on kuulatav muuhulgas siin. Vestlust juhtis Indrek Põldvee, http://hakkametegutsema.ee/

Jaga mõtteid:
Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *