Concorde’i efekt

April 24th, 2018 Posted by Coaching, Eesmärgid, muutuste juhtimine 0 thoughts on “Concorde’i efekt”

Concorde’i efekt on üks nähtustest, mida kõik inimesed ilmselt kogenud on. Kõige ohtlikum on Concorde’i efekt siis, kui oleme investeerinud palju aega, raha, energiat ja armastust millessegi ning just suure investeeringu tõttu jätkame investeerimist isegi siis, kui näeme, et investeering ei ole enam õige.

Kuigi Britannia ja Prantsusmaa teadsid juba ammu, et ülehelikiiruselisel lennukil Concorde ei ole loodetud tulevikku, jätkasid nad sellesse suurte summade investeerimist – lihtsalt, et oma nägu hoida.

Sarnaselt võime me kõik käituda, nt istuda kannatlikult kontserdi lõpuni, kuigi see meile tegelikult naudingut ei paku. Taga kuklas võib koputada mõte ‘Sa oled pileti eest ju nii palju maksnud. Ole ikka lõpuni ära’.

Ka coachingu ja supervisioonis võib mõnikord jutuks tulla eriala vahetus. Mõnikord aga takistab seda mõttejada ‘Olen 5 aastat õppimisse investeerinud ja lisaks veel 15 aastat sellel alal töötanud. Ka nüüd uut eriala hakkaksin omandama, oleks eelnevad 15 aastat ju praktiliselt raisatud aeg!’ Meil on hirm tunnistada endale, et oleme võibolla kunagi vale otsuse teinud.

Asusin kunagi Tartu Ülikoolis sotsioloogiat õppima. Mind painas järjekordne õppimise soov ning sain sinna kerge vaevaga sisse. Kui olin ca 2 aastat õppinud, sain aru, et see pole päriselt see, mida ma otsisin. Jätsin õpingud pooleli. See oli kindlasti kasulik kogemus – sain uusi teadmisi, uusi tuttavaid ning Tartu Ülikoolis õppimise ja õpilaselu kogemuse. Kui ma poleks oma südant kuulanud ja seda teekonda pooleli jätnud, poleks ma Tallinna Tehnikaülikooli Ärikorralduse ja turunduse kursusele läinud, sest kahte programmi ei oleks ma paralleelselt kindlasti ette võtnud. Turundus aga oli midagi, mis mulle tõeliselt meeldis ning millest mul  on palju kasu olnud nii kirjastuse ja koolitusfirma juhtimisel.

Ajendatud raamatust ‘The Art of Thinking Clearly’, Rolf Dobelli

 

 

 

Jaga mõtteid:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *